På kosmisk campingtur med Andreas Mogensen

At være på rumrejse er egentligt bare en form for kosmisk campingtur, fortalte Andreas Mogensen onsdag aften, da han holdte et fængende foredrag for Kirkebakkeskolens elever, forældre, samarbejdspartnere og andre interesserede i Spektrum.

En kosmisk campingtur - og så alligevel...!

Andreas Mogensens fortælling om sine mangeårige forberedelser og selve rumrejsen virkede dragende på både store og små.
Der var både plads til forklaringer af naturvidenskabelige elementer og fænomener illustreret gennem smukke billeder og videoer, ligesom der også var plads til mere humoristiske indslag, så som hvordan man sover - på loftet, hængende med hovedet "nedad", og hvordan man spiser, mens maden svæver rundt.
Han fortalte også om den forskning, han skulle foretage om bord på rumstationen, hvor der bl.a. er et særligt dansk projekt i gang, og han forklarede hvorfor rumforskningen generelt har en særlig betydning for forskningen og udviklingen her på jorden.

Der blev stillet en masse relevante spørgsmål af forskellig karakter i slutningen af foredraget, bl.a. hvordan man går på toilettet, hvad man pakker af tøj til sådan en tur, og hvad man gør, hvis der opstår en nødsituation på rumstationen. Spørgsmålene syntes banale, men svarene var bestemt interessante. Bl.a. er astronauterne trænet til at kunne trække tænder ud på hinanden, hvis det bliver nødvendigt, og der er helt klare regler for, hvor længe, man skal gå med bestemte stykker tøj: Underbukser - 3 dage, t-shirt - 7 dage, bukser - 30 dage m.v.

Foredraget blev indledt af vores skoleleder Trine Verner Jensen, der satte rammen for, hvorfor vi i det hele taget havde besøg af Andreas Mogensen. Det handler naturlivis om, at vi på Kirkebakkeskolen tror på, at alle har et iboende potentiale, der under de rette omstændigheder kan næres og udvikles til et egentligt talent. Der er ikke tale om x-factor, men om at blive dygtig, at mestre noget særligt gennem hårdt arbejde, ved at være nysgerrig og stå på tæer for at blive dygtigere.
Det handler også om at brænde for noget.
En af vores mageårige naturfagslærer Find Møller fortalte sammen med sit 8-årige barnebarn om deres fælles passion for naturvidenskab og rumfart. 
Naturfagslærer og Fab-leder Anders Thorup fortalte om, hvorfor det er så væsentligt, at vi laver fejl - rigtig mange gange. Hvorfor det at fejle er med til at udvikle os som mennesker, udvikle vores talenter og grundlaget for at lave nye opfindelser. En af de elever, der har lavet rigtig mange fejl i vores FabLab er Frederikke Uldahl Martensen, der netop har vundet prisen som Årets Unge Forsker 2016.
Hun fortalte om det værdifulde i at turde fejle og turde forfølge sine idéer og drømme, at fordybe sig i en problemstilling og arbejde hårdt for at finde brugbare løsninger.

  • At turde fejle - mange gang - før det bliver perfekt,
  • at have modet til at forsøge,
  • at have viljen til at holde ud og blive ved,
  • at have evnen til at fokusere og "nørde",
  • at lade sig motivere og brænde for noget...

Det er centralt, når vi siger: Her udvikler vi talent sammen - og det var også det, der skinnede igennem i Andreas Mogensens fortælling til inspiration for os alle.

Tak for en god oplevelse!

 

Se billeder fra arrangementer på Vejle amts folkeblad

x